☰ עורך דין שרון טל
  התעשיה 15 רעננה מול קניון רעננה
  09-7742268  054-8083378  צור קשר
  דף הבית  מקרקעין  משפחה  צוואה  עסקים   
 לא תטה משפט, לא תכיר פנים ולא תיקח שוחד, כי השוחד יעוור עיני חכמים, ויסלף דברי צדיקים - דברים טז יט


×

המלצות

שיתוף

צור קשר

דף הבית




 ראשי


הסכם יחסי ממון

חשיבות עריכת הסכם יחסי ממון

 

מאת: עו"ד שרון טל

 

 

נושאי המאמר:
  1. חשיבות הסכם ממון
  2. תכנון מס
  3. הגנה מהליך כינוס
  4. ילדים קודמים
  5. הגנה ערכית
  6. מניעת סחטנות
  7. ירושה
  8. גמישות עתידית
  9. שקט נפשי
  10. ידועים בציבור
  11. יחס השיתוף
  12. קניין רוחני
  13. נכסי קריירה
  14. תכנון כלכלי
  15. מתי עורכים
  16. השפעה על הורשה
  17. ביטחון הדדי
  18. מסע הסברה
  19. הדין ללא הסכם
  20. עו"ד הסכם ממון

 

למה חשוב לערוך הסכם יחסי ממון ?

מבוא:

הסכם יחסי ממון הינו כלי הכרחי מהסיבה הפשוטה שהחוק הקיים אינו מספק מענה אופטימלי לתכנון התנהלות שוטפת מול הרשויות לצורכי הטבות שונות, חלוקת הנכסים בין בני זוג במקרה פרידה ו/או חו"ח מוות . ברירת המחדל של החוק איננה מתאימה להתנהלות השוטפת במיוחד עבור אנשי עסקים ו/או אלו המגיעים עם נכסים לחיים משותפים ו/או צוברים נכסים רבים שאינם במסגרת העיזבון. הדבר נכון ברבדים רבים מתחומי החיים המגוונים, הכוללים בתוכם אלמנטים משפטיים, כלכליים ומיסויים. חשיבות עריכת הסכם יחסי ממון היא לא רק לצורך הסדרת השותפות הכלכלית בין בני זוג למקרה של פרידה ו/או גירושין ו/או פטירת מי מהצדדים אלא גם ככלי מהותי להפחתת חבויות במהלך החיים המשותפים, כגון: הפחתה מהותית לעיתים עד אפס את החבויות ברכישת דירה נוספת, מכירת דירה שניה, הגנה מפני נושים, הפחתת מתחים מיותרים במקרים בהם אחד מבני הזוג לוקח על עצמו סיכונים כלכליים גדולים, מניעת בעיות משפטיות רבות הן במהלך החיים המשותפים והן ככלי כלכלי לתכנון המוות כחלק בלתי נפרד מעריכת צוואה או צוואה הדדית .. למעשה הסכם יחסי ממון קובע את היקף העזבון העומד לחלוקה, בעוד שדיני הירושה והצוואה עוסקים בחלוקת העזבון, מכאן עולה גם הנחיצות והחשיבות הרבה לערוך גם הסכם יחסי ממון.

להלן מספר נושאים ודוגמאות המבליטים את היתרונות עבור בני זוג שעורכים הסכם יחסי ממון:

 

יתרון 1: הסכם יחסי ממון ככלי לגיטימי לתכנון מס

בני זוג שמתחתנים מתוך אהבה גדולה כשלאחד מהם יש דירה ואומרים אחד לשני מה ששלי הוא שלך ומה ששלך הוא שלי הם למעשה אומרים: "מאחר שלא ערכנו הסכם יחסי ממון, אנו מתנדבים לשלם למדינה הרבה יותר מיסים ממה שנצטרך לשלם כשנקנה דירה משותפת יחד או שנמכור את הדירה ששייכת לאחד מבני הזוג".

שני פסקי דין תקדימיים אשר ניתנו לאחרונה (הלכת פלם ע"א 3185/03, הלכת שלמי ע"א 3178/12) יצרו למעשה חקיקה שיפוטית המיטיבה בצורה ניכרת עם בני זוג שערכו ביניהם הסכם יחסי ממון. למעשה, התנהלות בצורה מושכלת באמצעות ייעוץ והכוונה נכונה של עו"ד העוסק בתחום מיסוי מקרקעין תאפשר לבני הזוג לחסוך לפחות 4% ויותר משווי רכישת דירה ממוצעת בישראל או חסכון של כ - 10% ויותר בעת מכירת הדירה. לטעמי, סיבות טובות אלו הן מספיקות כדי להתגבר על אי הנעימות בעמידה על הזכות לעריכת הסכם יחסי ממון, מדובר כאן בסכומי כסף ניכרים!.

לדוגמא: במס רכישה מדובר על חסכון של 60,000 ₪ ברכישת דירה ששוויה 1,500,000 ₪ (בשנת 2016), במס שבח החיסכון יכול להגיע למאות אלפי ₪.

ראו מחשבון מס רכישה לפי הלכת פלם הכולל חישוב מפורט

במקרים מסויימים ניתן לחסוך במס רכישה באופן מלא ו/או באי תשלום מס שבח בעת מכירת דירת מגורים שניה!

 

יתרון 2: הסכם יחסי ממון כהגנה רכושית מפני כונס נכסים

הסכם יחסי ממון שנערך נכון יחד עם ייעוץ משפטי, יכול לספק את הביטחון מפני נושים והליכים משפטיים. לדוגמא: אישה שכירה בעלת דירה נשואה לבעל עצמאי, בני הזוג ערכו ביניהם הסכם יחסי ממון טרם החתונה. לימים נקלע הבעל למשבר עסקי עם חובות גדולים. נגד הבעל נפתחו תיקים בהוצאה לפועל ומונה כונס נכסים. הסכם יחסי הממון מנע פעולות עיקול נגד הדירה שבבעלות האישה והדבר הבטיח לאישה הגנה רכושית מפני כונס הנכסים.

 

יתרון 3: הסכם יחסי ממון כהגנה רכושית בפרק ב - הגנה על ילדים מנישואין קודמים

בראיה משפטית הסכם יחסי ממון שנערך באופן מקצועי, מבטיח את מכולל הזכויות הרכושיות של כל אחד מבני הזוג שהביא עימו למערכת היחסים החדשה. כל הנכסים שהיו לצד כלשהו טרם הנישואין ישארו בבעלותו ובכך הוא מהווה גם הגנה על הילדים מהנישואין הקודמים. ללא הסכם יחסי ממון הילדים מהנישואין קודמים יהיו זכאים לפירורים בלבד במקרה של פרידה ויכולים להישאר בלא כלום במקרה של פטירה.

 

יתרון 4: הסכם יחסי ממון לשמירה ערכית בעת פרידה

ידיעתם של בני הזוג שגם לעת משבר יש ביניהם הסכמות עקרוניות שנקבעו ברגעי אמון ואהבה, בכוחה להרגיע מתחים העלולים להיווצר במהלך חיי הנישואין ולחזק את המחויבות ההדדית ביניהם. חתימה על הסכם יחסי ממון המעניק לבני הזוג ערובה להליך פרידה הוגן, עשויה למנוע מהם לנקוט בצעדים חפוזים הנובעים מרגשות כעס, תסכול ונקם ומכאן גם לחסוך בהוצאות משפטיות מרובות.

 

יתרון 5: הסכם יחסי ממון לצורך פישוט הליך הפרידה מניעת סחטנות ועגינות

במקרה של גירושין, הסכם שמנוסח היטב, יכול לפשט את הליך הפרידה, למנוע מצב שימוש ברכוש כקלף מיקוח בניהול הליך גירושין ואף למנוע עגינות. הסכם יחסי ממון יכול למנוע סחטנות לצורך הסכמה לגט, מונע הליך מכוער ארוך ויקר, אשר ממנו כולם יצאו נפסדים ומכאן סולל קיצור דרך לגירושין כלכליים ובסופם לגירושין בפועל.

 

יתרון 6: הסכם יחסי ממון ככלי לתכנון מס עבור דירה שהתקבלה בירושה או במתנה

הסכם יחסי ממון יכול להוות הגנה על דירה שהתקבלה במתנה או בירושה אך גם ככלי לתכנון מס שיכול במקרים מסוימים להפחית את החבות במס רכישה או במס שבח. לצורך בדיקת ההטבה ותכנון המס יש לפנות ל עו"ד העוסק במיסוי מקרקעין.

 

יתרון 7: גמישות בהסכם יחסי ממון בהתאם להתפתחויות דינמיות

בני הזוג יכולים לקבוע מכלול דברים בהסכם יחסי ממון כצפי להתרחשויות דינמיות במהלך החיים המשותפים עם קביעת מרחב גמישות בתוך מסגרת השיתוף. לדוגמא, בני זוג יכולים לקבוע שתהיה הפרדה רכושית מלאה עם הסכמה שכל אחד מהצדדים מפקיד לקופה משותפת סכום קבוע לצרכי הבית ולאחר מספר שנים ממועד הקשר יהיה שיתוף לגבי רכוש מסוים ואילו במקרה של פרידה תהיה חלוקה לא שוויונית מסיבות מבוססות ומפורטות (למשל: דירה שהתקבלה במתנה או בירושה תחזור לבעלות בן הזוג שקיבל אותה).

 

יתרון 8: הגנה מפני סיכון עסקי - שקט נפשי

מצב שבו אחד מבני הזוג מעוניין לפתח עסק עצמאי, אך בן הזוג השני שכיר, מפחד מנושים עתידיים , איננו מוכן לקחת סיכון ומעוניין ביותר סולדיות. במקום מתחים רבים אשר יכולים להוביל לגירושין - הסכם יחסי ממון יכול לתת פתרון נהדר להתפתחות העסקית של בן הזוג המעוניין בכך ומצד שני שקט נפשי לבן הזוג הסולידי ובלבד שלא יערך בזמן או סמוך למועד שבו בן הזוג העצמאי הפך להיות חדל פרעון (כי אז יהיה ניתן לבטל אותו בקלות מכוח דיני פשיטת הרגל).

 

יתרון 9: החלת דין דומה על ידועים בציבור

בני זוג ידועים בציבור שאינם מתכוונים להתחתן חותמים על "הסכם חיים משותפים". הפסיקה המודרנית מכירה בהסכמי חיים משותפים כהסכמי ממון לכל דבר.
ידועים בציבור יכולים להיות:

  • בני זוג אשר מסיבות שונות אינם מעוניינים בחתונה.
  • בני זוג אשר מנועים מחתונה דתית (כהן וגרושה או חלוצה, פסולי חיתון יהודי עם מי שאינו יהודי).
  • בני זוג מאותו המין (הומואים , לסביות).
באמצעות הסכם חיים משותפים, הצדדים נהנים לכאורה מזכויותיה וחובותיה של "חתונה אזרחית". בעניין זה בני זוג מוכרים לעיתים כידועים בציבור גם לאחר חודשים ספורים של קשר (ראו: תע"ז ת"א 3693/90 אמיר נ' זגר), בבע"מ 3497/09 פלוני נ' פלונית נקבע כי גם מגורים בדירות נפרדות עשויים לגבש קשר של ידועים בציבור.

 

יתרון 10: קביעת יחס השיתוף, עצמאות עסקית והדרה מנכסים

הסכם יחסי ממון יכול לסייע בקביעת יחס השיתוף בעת שידרוג דירת המגורים (בהתאם לתרומה היחסית של כל אחד מבני הזוג), הדרה מעסק עצמאי של הצד השני או של כל צד מעסקו של אחר, הדרה מעסק משפחתי שבן הזוג מעורב בו, כללים ברורים להתנהלות במקרה פירוד בעניין חברה עסקית או אשכול חברות של כ"א מבני הזוג.

 

יתרון 11: הגנה על קניין רוחני

הגנה על קניין רוחני כאשר מדובר בתמלוגים שמתקבלים או עתידים להתקבל. באם מדובר באופציות או מניות ממקום העבודה ו/או מניות חסומות העניין חייב להיות מוסדר בהסכם יחסי ממון. ללא הסכם יחסי ממון כל אחד מאלו יאוזנו לפי יחס המשקלל את תקופת העבודה במהלך הנישואין ביחס לתקופת העבודה הכוללת שעבורה ניתנו האופציה ובנוסף יש להביא בחשבון ולשקלל את יחס התקופות בין תקופת השבר למועד ההבשלה לבין התקופה המשותפת בין בני הזוג. לעניין האיזון ראו את המחשבונים הבאים:

 

יתרון 12: הגנה על נכסי קריירה

מומלץ להסדיר את הזכויות של בני הזוג בגין נכסי הקריירה והמוניטין האישי
מחשבון איזון נכסי קריירה - איזון מוניטין אישי

 

תכנון כלכלי של המוות

הסכם יחסי ממון ביחד עם צוואה הדדית יכולים לשמש כלי לתכנון כלכלי של המוות וזאת מפני שהצוואה לכשעצמה איננה יכולה לכלול נכסים מסויימים בתוך העיזבון (למשל זכויות חוזיות מול גוף מנהל כגון: קופות גמל, ביטוח מנהלים, קרנות השתלמות וכו', זכויות מלאות מכח הכתובה, זכויות מכח נאמנויות, זכויות תאגידיות, זכויות במשק חקלאי - בן ממשיך, ועוד..). הסכם יחסי ממון יכול לקבוע את דינם של הנכסים אשר מוחרגים מדיני הירושה בתוך מסגרת איזון המשאבים. למעשה הסכם יחסי ממון קובע את היקף העזבון העומד לחלוקה, בעוד שדיני הירושה והצוואה עוסקים בחלוקת העזבון.

 

מתי מומלץ לערוך הסכם יחסי ממון?

קל יותר להגיע להסכמות ברגעים שבהם חשים אהבה, אחדות, כבוד ואמון הדדי ורצון ולחיים משותפים, מאשר להגיע להסכמות כשיש סכסוך. לפיכך, רצוי להגיע להסכם לפי התחלת החיים המשותפים תחת קורת גג אחת.

יחד עם זאת, הסכמי יחסי ממון ניתן לערוך בכל עת, גם לפני החתונה (ברית הנישואין) וגם לאחריה.

 

האם ניתן להוריש באמצעות הסכם יחסי ממון ?

ההלכה הפסוקה היא שלא ניתן להוריש באמצעות הסכם יחסי ממון. בהסכם יחסי ממון הצדדים קובעים את הנכסים שהם ברי איזון ליום הפרידה ו/או ליום הפטירה. כלומר, הסכם יחסי ממון הוא מעין פוליסת ביטוח רכושית לתקופת החיים המשותפים ואילו צוואה היא קובעת את הסדר ההורשה לפי רצון המצווה לאחר הפטירה. ללא צוואה יכולים להתרחש מגוון ארועים שלא תמיד היו רצויים לבן הזוג הנפטר. למשל: 75% מהנכסים שבבעלותו יעברו לבן הזוג שנותר בחיים במקום לילדים ועוד. מכאן שצוואה היא מוצר משלים והכרחי לכל מי שעורך הסכם ממון. ראו מאמרי בנושא: עריכת צוואה או צוואה הדדית.

 

האם גם לבני זוג שאין להם רכוש כדאי לחתום על הסכם יחסי ממון ?

כן, בכדי למנוע סחטנות ולהקל על הפרידה - ההכרה במציאות המצערת שבה בני זוג מחליטים לפרק את ברית הנישואין, מחייבת הערכות מקדימה, כך שאם חלילה ברית הנישואין לא תעלה יפה, יוכלו בני הזוג להיפרד באופן הנכון ביותר בעבורם ובעבור ילדיהם. מטרתו של הסכם יחסי ממון מסוג זה הינה לדאוג לכך שגם בתקופת הפירוד יידעו בני הזוג לשמור על כבודם ועל כבוד זולתם. ידיעתם של בני הזוג שגם לעת משבר יש ביניהם הסכמות עקרוניות שנקבעו ברגעי אמון ואהבה, יש בה כדי להרגיע מתחים העלולים להיווצר במהלך חיי הנישואין, ולחזק את החוסן, את הביטחון ההדדי ואת המחויבות לברית הנישואין. להסכמים אלו יש יתרון עצום במניעת סרבנות גט או מניעת עגינות מתוך כבוד הדדי וסנקציות כלכליות לא קלות לכל אחד מבני הזוג שמפר ו/או פוגע בחופש בחירה של המעוניין להיפרד.

 

מסע הסברה לעידוד עריכת הסכם יחסי ממון

לשכת עורכי הדין בישראל יצאה במסע הסברה לעידוד עריכת הסכם יחסי ממון תחת הסלוגן "כשאין הסכם ממון יש סכסוכים במשפחה" (יולי 2016).
המסר לציבור הוא שעריכת הסכם יחסי ממון יכול לחסוך התדיינויות משפטיות ארוכות, קשות, כואבות ומיותרות. כחלק מהשירות לציבור ומהאג'נדה החברתית של לשכת עורכי הדין, וכדי לחסוך ולצמצם התדיינויות משפטיות, קוראת הלשכה לציבור לערוך הסכם ממון ועריכת צוואה. פעולות אלו, שעלותן נמוכה יחסית, עשויות למנוע הוצאות משפטיות אדירות בעתיד, אם יגיעו הדברים לסכסוך משפטי.
לפיכך, רק לכם יש עכשיו את היכולת למנוע את אותם הסכסוכים והוצאות מיותרות - הקדימו תרופה למכה! - אם עתיד המשפחה חשוב לכם, אל תחכו! פנו עכשיו ל עורך דין העוסק בהסכמי יחסי ממון וערכו הסכם יחסי ממון - אם אתם זוגות נשואים ערכו הסכם כדי שיגן גם עליכם!

 

מהו הדין בהעדר הסכם יחסי ממון ?

בהעדר הסכם יחסי ממון ובהעדר הסכמה בין הצדדים (הליך גישור), נתונים בני הזוג לקביעתו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני בכל הקשור לחלוקת רכוש לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. במקרים אלו חלוקת הרכוש בין בני הזוג תתבצע בנסיבות מיוחדות כפי שבאה לידי ביטוי בפסיקה המנחה שנקבעה בבית המשפט העליון. ראו גם: אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג בהליך גירושין.

 

פגישה עם עורך דין שיכול לעזור לכם


לתיאום פגישה וייצוג משפטי צרו קשר, שרון טל, עורך דין (כלכלן, אקטואר ומגשר בעל נסיון רב)


הבהרה משפטית: האמור במאמר זה הינו למטרת אינפורמציה כללית בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או ייעוץ לכל פעולה על כל משתמע ממנו. כמו כן, אין מאמר זה מתיימר להורות או לייעץ בעניינים הקשורים לגופם של דינים ובכל מקרה של ספק יש להיוועץ בבעל מקצוע מתאים, קרי עורך דין ו/או יועץ מוסמך לגופו של כל עניין ועניין. הניסוח בלשון זכר או נקבה מתייחס לגברים ונשים כאחד ולשון יחיד כלשון רבים ולהפך.

 

אני כאן תמיד בשבילכם, ובאם הנכם מעוניינים לערוך צוואה, ייפוי כוח מתמשך, ירושה, הסכם יחסי ממון, גירושין בגישור, ו/או כל נושא אחר בעניין משפחה - זה הזמן לעשות את הצעד הראשון להתקשר 09-7742268 או ליצור קשר באמצעות האתר.


עורך דין משפחה, צוואה, ייפוי כח מתמשך, גישור



☰ Sharon Tal Diogines, Adv
התעשיה 15 רעננה  097742268 0548083378      

  ראשי מקרקעין צוואה משפחה צור קשר

רודף צדקה וחסד ימצא חיים צדקה וכבוד - משלי כא,כא | ארור מכה רעהו בסתר דברים כז, כד